21 sierpnia 2018

Wspomnienie II edycji Targów Cieśli w Chochołowie

W tym roku mieliśmy okazję po raz pierwszy uczestniczyć w II edycji Targów Cieśli, które odbyły się w dniach 10-12 sierpnia w Chochołowie. Wydarzenie nawiązywało do bogatych tradycji regionu i lokalnej społeczności, która od dawien dawna specjalizuje się w ciesielstwie i budownictwie charakterystycznym dla Podhala.

Firma Wood-Mizer zaprezentowała traki LT15 oraz LT70 WIDE. Wyjątkowo wszechstronny trak LT15 jest bardzo popularny ze względu na jego wysoką jakość, szeroki wachlarz możliwości, dobrą renomę, a przy tym również przystępną cenę. Wykorzystywany do zastosowań w gospodarstwach rolnych, poprzez komercyjne firmy tnące na wiele zmian, aż po dostarczanie wysokiej jakości tarcicy dla hobbystów.

Największym powodzeniem cieszyła się absolutna nowość wśród maszyn tartacznych firmy Wood-Mizer – LT70 w wersji WIDE. Maszyna
jest kolejnym trakiem z linii maszyn Wood-Mizer, który został zmodyfikowany zgodnie z oczekiwaniami użytkowników. Trak LT70 WIDE został zaprojektowany w taki sposób, aby sprostać wymaganiom nowoczesnych i o dużej skali produkcji zakładów przerobu drewna. Wśród jego zalet można wymienić, obok bardzo dokładnego cięcia i dłuższej żywotności brzeszczotu, brak kosztów eksploatacyjnych wynikających z konieczności używania pasków na koła oraz bardzo cichą pracę, co znacznie poprawia komfort użytkowania. W zależności od wybranego wariantu, maszyna umożliwia przecieranie kłód o maksymalnej średnicy do 105 cm. Długość cięcia jest nieograniczona i zależy od ilości zamontowanych przedłużeń łoża.

W trakcie targów można było na żywo zobaczyć budowę domu góralskiego, prezentacje rzemieślnicze twórców ludowych z Polski i ze Słowacji oraz budowę szczytu domu góralskiego. Punktem kulminacyjnym były zawody cieśli i msorzy. Cieśle pod czujnym okiem jury wykonywali węgły sprzętem tradycyjnym bez użycia pił spalinowych. Swoją obecnością zaszczyciła wystawę Pani Minister Edukacji Narodowej - Anna Zalewska, która miała okazję za żywo zobaczyć efekty pracy cieśli i msorzy.

Jesteśmy przekonani, że w przyszłym roku będzie można spodziewać się jeszcze większej liczby wystawców i gości. Dziękujemy wszystkim odwiedzającym nasze stoisko i do zobaczenia!

Więcej informacji na temat tego wydarzenia można znaleźć na poniższych stronach: