4 maja 2018

Wood-Mizer stał się właścicielem szwedzkiego producenta maszyn do obróbki drewna

Wood-Mizer stał się właścicielem firmy MOReTENs AB, szwedzkiego producenta maszyn do obróbki drewna. Tym samym oferta produktów firmy Wood-Mizer, powiększyła się o szeroki asortyment popularnych frezarek, strugarek, pilarek stołowych i maszyn CNC.

Firma MOReTENs istnieje na rynku szwedzkim od 1980 roku. Jest producentem znanych maszyn do obróbki drewna, takich jak strugarka czterostronna PH260 i PH360, strugarka wyrówniarka DH410, frezarka wielofunkcyjna MF30, pilarka formatowa PS315 i inne.

"Od samego początku swojej działalności firma Wood-Mizer dostarcza najwyższej jakości produkty do obróbki drewna", powiedział Prezydent Holdingu Wood-Mizer, Richard Vivers. "Teraz popularne i znane od wielu lat na całym świecie produkty firmy MOReTENs, otrzymały wysokiej jakości wsparcie serwisowe i techniczne jakie zapewnia Wood-Mizer."

Założyciel i właściciel firmy MOReTENs, Bo Mårtensson dołączył do Wood-Mizer jako Dyrektor Generalny fabryki w Ostersund, Szwecja. Fabryka w Szwecji to piąty zakład produkcyjny firmy Wood-Mizer na świecie, obok trzech zakładów zlokalizowanych w Stanach Zjednoczonych oraz jednego w Polsce.

"Wiele lat temu, zakładając firmę MOReTENs i rozpoczynając produkcję maszyn do obróbki drewna, byłem młodym inżynierem ze stolarskim doświadczeniem. "Dziś jestem dumny, że widzę moje wyroby w warsztatach na całym świecie. Teraz z przyjemnością dołączyłem do firmy Wood-Mizer, która zapewni dostęp do naszych produktów znacznie szerszej bazie klientów, a także przyspieszy wprowadzanie nowych produktów na rynki całego świata."

Od marca 2018 roku, korzystając ze swojej sieci dystrybucji Wood-Mizer wprowadza do oferty serię nowych frezarko-strugarek. Wood-Mizer, światowy lider w produkcji wąskotaśmowych maszyn tartacznych, w chwili przejęcia firmy MOReTENs staje się także producentem I dostawcą maszyn do wtórnej obróbki drewna. Wszystko to wsparte będzie wieloletnim doświadczeniem oraz doskonałą obsługą klienta firmy Wood-Mizer.

Wszystkim znane motto Wood-Mizer ‘From Forest to Final Form’ (‘Gotowy product prosto z lasu’) jest coraz bardziej rzeczywistym odzwierciedleniem rosnącej gamy oferowanych produktów.

Więcej informacji o nowej linii produktów Wood-Mizer znaleźć można pod linkiem http://www.woodmizer-europe.com/products/planer-moulders
.