„Przedsiębiorstwo Fair Play 2015”

17 grudnia 2015

„Przedsiębiorstwo Fair Play 2015”

UCZCIWY BIZNES OPŁACA SIĘ POLSKIM FIRMOM !
Pod takim hasłem zakończyła się XVIII edycja programu promującego etykę w biznesie „Przedsiębiorstwo Fair Play”. Laureatów certyfikacji i zdobywców nagród zaprezentowano 27 listopada 2015 ROKU podczas uroczystej gali w warszawskim EXPO XXI.

Firma Wood-Mizer już po raz 8 wzięła udział w rankingu Fair Play (nieprzerwalnie przez 5 lat) i znalazła się wśród laureatów tegorocznej edycji otrzymując Certyfikat Jakości Biznesu oraz Złotą Statuetkę.

Dwuetapową weryfikację przeszło pozytywnie 269 firm z całej Polski, głównie z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, z czego najliczniejszą grupą było woj. wielkopolskie reprezentowane przez 63 laureatów.

Polscy przedsiębiorcy dbają o jakość biznesu i coraz częściej podejmują działania społecznie odpowiedzialne. Dużą wagę przywiązują do terminowości, przejrzystych umów, wysokiej jakości, dobrej atmosfery i bezpiecznych warunków pracy. Wartości te już od 18 lat wśród przedsiębiorców promuje Fundacja „Instytut Badań nad Demokracją i Przedsiębiorstwem Prywatnym” – organizator programu „Przedsiębiorstwo Fair Play”, we współpracy z Krajową Izbą Gospodarczą. Właśnie zakończyła się edycja 2015.

Program „Przedsiębiorstwo Fair Play” bazuje na rzetelnej, dwuetapowej weryfikacji firm. W pierwszym etapie przedsiębiorstwa wypełniają ankietę nt. swojej działalności. Firmy, które zdobędą wymaganą regulaminem liczbę punktów, przechodzą do drugiego etapu i odbywa się w nich audyt. Równocześnie prowadzone jest badanie opinii losowo wybranych kontrahentów. Wyniki audytu są umieszczane w raporcie, który razem z podsumowaniem badania wybranych kontrahentów otrzymuje Komisja Ogólnopolska. Na podstawie raportów Komisja przygotowuje dla Kapituły Programu rekomendacje dotyczące przyznania lub nieprzyznania certyfikatu oraz nagród głównych. Decyzje ostateczne podejmuje Kapituła Programu, w skład której wchodzą przedstawiciele instytucji otoczenia biznesu, nauki, mediów, przedstawiciele władz samorządowych i doświadczeni przedsiębiorcy.

„Laureaci programu to wyjątkowe firmy, które swoją pozycję na rynku budują uczciwie, z zachowaniem należytej troski o pracowników, kontrahentów, społeczność lokalną czy środowisko naturalne.” – podkreślił dr Mieczysław Bąk, prezes Fundacji „Instytut badań nad Demokracją i Przedsiębiorstwem Prywatnym”.
„Podejmują się inicjatyw wykraczających poza zwykłą działalność biznesową: wspierają kształcenie zawodowe, dbają o potrzebujących, prowadzą ciekawe akcje edukacyjne wśród dzieci i młodzieży, organizują imprezy sportowe czy wydarzenia kulturalne.”